Dorpsweg 50

9755 PE ONNEN

T = 050-4061991


De 4 Basisvoorwaarden

De verhoudingen in een tuinontwerp

Verhouding

Wij weten het allemaal, een tuin zonder beplanting is geen tuin. Maar dan bent u er nog niet, u moet nog een stap verder. Uw buitenruimte wordt pas een tuin als niet meer dan ⅓ van het totaaloppervlak ingenomen wordt door verharding in de vorm van paden en terrassen. Het deel dat overblijft, ⅔ van het totaaloppervlak, is bestemd voor groen. Onder ‘groen’ verstaan wij beplanting, gazon en ook de vijver.

Het volume van groen ten aanzien van de verdere tuinaanleg

Volume

Als ⅔ van uw tuinoppervlak gevuld is met groen, heeft u al voldaan aan de eerste basisvoorwaarde voor tuingeluk. Maar met het groen bent u pas halverwege, want de tweede voorwaarde vereist dat de helft van uw groen hoger moet zijn dan 90 cm.. Met de hogere beplanting of groenelementen in de vorm van haagblokken of gesnoeide plantenvakken krijgt uw tuin spanning, dieptewerking en intimiteit. Allemaal zaken die de tuinbeleving veel mooier maken.

Privacy in de tuin is erg belangrijk voor veel mensen.

Privacy

De situering van uw tuin is van grote invloed op uw privacy. De buren die u hoort, de achterburen die op uw terras kijken, het drukke verkeer van de straat. Allemaal minder prettige omstandigheden die u behoorlijk in uw vrijheid kunnen aantasten. Maar zoals gezegd; er zijn hulpmiddelen te over. Een vormbomenrij en een begroeide pergola tegen de inkijk en dakplantanen tegen de buren van boven. Een andere plaats voor uw terras, geluidswerende tuinafscheidingen, groensluisjes met poorten tegen een vrije inloop en dan ook nog de parasols, schaduwdoeken en beschuttende hagen rondom uw terras.

Hoeveel energie wil je in het onderhoud van de tuin stoppen.

Energiebalans

Nog een basisvoorwaarde voor tuingeluk die u helemaal zelf in de hand heeft. Helaas heeft de energiebalans oftewel de hoeveelheid tijd die u aan uw tuin wilt besteden in relatie tot de tijd die de tuin van u vraagt, veel invloed op de eerste twee basisvoorwaarden. Om het onderhoud te beperken, wordt immers gekozen voor het totaal bestraten van een tuin met funeste gevolgen voor uw gevoel en tuingeluk. Wij willen u graag laten zien dat er vele andere mogelijkheden zijn om uw arbeidstijd naar eigen behoefte te regelen. Tientallen ingrepen en keuzes spelen een rol. Één nadeel is dat ze niet allemaal in uren per week zijn uit te drukken, ook al niet omdat elke tuin een andere afmeting heeft en de ene tuinier nu eenmaal sneller werkt dan de andere. Voor een gazon geldt hoe dan ook dat u zo’n dertig keer per jaar moet maaien. Een ligusterhaag moet twee keer per jaar worden geknipt terwijl een klimophaag best een jaartje kan worden overgeslagen.

Tuingeluk is er voor iedereen.